Thursday, December 21, 2006

Još uvek na čekanju za bolji život


Kultna serija “Bolji život” je prva jugoslovenska TV sapunica, rađena kao parodija na američke serije “Dinastiju” i “Dalas”. Vrlo specifičnim humorom osvrtala se na negativnosti u društvu ali je tretirala i simpatičan modus vivendi u Srbiji, te je pre svega prilagođena isključivo ovom podneblju. Okosnica priče je bila porodica Popadić, koju čine otac, majka i troje odrasle dece. Milioni su se radovali svakoj novoj epizodi u kojoj su prikazivane dogodovštine iz njihovog svakodnevnog života punog nesporazuma i komičnih obrta. Scenario su majstorski odradili Siniša i Ljiljana Pavić a režiju Mihailo Vukobratović.

Majku Emiliju, profesorku latinskog jezika, glumila je Svetlana Bojković. Jedna od najpoznatijih glumica na ex Yu prostoru imala je zapažene uloge i u TV serijalu “Porodično blago”, u seriji “Mješoviti brak” na TV Pinku i u seriji “Srećni ljudi”. Kao glumica debitovala je u pozorištu, gde i danas glumi kao slobodnjak i ponekad igra i pet večeri za redom. Njen prvi suprug bio je Miloš Žutić, koji je zauvek ostao u sećanjima svih gledalaca kao Car Lazar u televizijskom spektaklu “Boj na Kosovu”, sa kojim ima kćerku Katarinu, takođe uspešnu glumicu. Pošto joj se3 kćerka nedavno udala živi sama u svom stanu u potkrovlju zgrade u samom centru Beograda. U drugi brak, Svetlana je stupila sa rediteljem Ljubomirom Draškićem- Mucijem, i kako sama kaže imala je potpuno drugačiju vezu. Odrasla je i bila sigurnija u sebe. Kaže da su joj najdraže uloge Elizabete od Engleske u predstavi “Marija Stjuart” i “Legija časti” reditelja Brace Petkovića, gde igra Milunku Savić, ženu bombaša iz Prvog svetskog rata. U “Zoni Zamfirovoj”, 2002. godine, maestralno je odglumila majku Maneta kujundžije- Jevdu.

Oca familije Popadić, Gigu Moravca, u seriji “Bolji život” glumio je Marko Nikolić. Rođen i odrastao u Kraljevu, počeo je da glumi 1969. godine. Njegov lik u seriji oslikavao je klasičnog srpskog tatu i glavu porodice, koja često bude nadjačana i skrajnuta dok glavnu reč, zbog njegove mekoće, vode žena i deca. Pojavljuje se u pozorišnim ulogama a glumio je Spasoja u tri epizode u seriji “Ljubav, navika, panika”, koja se emituje na RTV Pinku.

Starijeg sina Aleksandra Popadića, pomalo zbunjenog i nesigurnog, fenomenalno je dočarao Boris Komnenić, koji je prvo glumačko iskustvo doživeo 1980. godine. Zapažene uloge su mu u filmovima “Tajvanska kanasta”, “Prokleta je Amerika” i “Dug iz Baden Badena”.
Boris se takođe pojavio i u jednoj epizodi serije “Ljubav, navika, panika”. Glumi Lakija u pozorišnoj predstavi “Druga strana”, reditelja Miloša Lolića.


Violetu Popadić, razmaženu kćerku, glumi Lidija Vukićević, poznata i kao Lilika iz Žikine dinastije. Posle 2000. sve manje se pričalo o njenim ulogama a sve više o angažmanu u Srpskoj Radikalnoj stranci, o njenoj vezi sa generalom Nebojšom Pavkovićem, o razvodu od poznatog fudbalera Mitra Mrkele i o tome kako sama odgaja svoja dva sina. Lidija kaže da je majčinstvo bilo presudno za zapostavljanje karijere. Svoj postupak pristupanja Radikalima komentarisala je: ”Nisam ušla u politiku iz inata, već zbog želje da ostanem svoja.” Glumica, pre svega prepoznatljiva po upadljivo kovrdžavoj kosi i garderobi koja je često javno kritikovana, šest meseci je bila na čelu Dečijeg kulturnog centra. Kažu da je u tom periodu uradila mnogo za pomenutu instituciju. Vukićevićeva je često bila i na mitinzima, a držala je i govore povodom Šešeljevog dobrovoljnog odlaska u Hag.

Ulogu najmlađeg sina Slobodana Bobe Popadića igrao je Dragan Bjelogrlić. Slobodno možemo reći da je pored Gige on bio omiljeni lik publike, koja je željno iščekivala svaki njegov novi štos i podvalu. Njegovoj popularnosti kod tinejdžerki doprinela je činjenica da je odlično svirao gitaru. Bjelogrlić je stao pred kamere sa 15 godina, igrao je u filmu “Braća po materi”, “Kako je propao rokenrol”, “Zaboravljeni” i mnogim drugim. Čest je slučaj da se glumci okušaju u ulozi producenta i Dragan je upravo to uradio. Njegov prvenac “Lepa sela lepo gore” videlo je 800.000 ljudi, a osvojio je i mnoge nagrade na medjunarodnim festivalima. Filmovi “Rane” i “Rat uživo”su takođe postigli veliki uspeh a Dragan je danas jedan od vlasnika producentske kuće “Kobra”. Sam kaže da je najteže napraviti jedostavan film poput “Ivkove slave”, koji je producirao u režiji Zdravka Šotre.
Živi u skladnom braku sa suprugom Majom koja podnosi najveći teret njegove slave i koja brine o njihovoj deci.

Serija “Bolji život” se ponovo reprizira na RTS- u, a stare tuge i stare radosti koje smo doživljavali sa Popadićima još uvek su iste, emocije, život, tragedije ništa se nije promenilo samo se po rekvizitima primeti da je to bilo u neko prošlo vreme. Međutim, i danas svako od nas želi i mašta bolje, te nije čudo ako i danas, sedamnaest godina kasnije, čujete nekog kako pevuši: “Ja hoću život , bolji život, da ga zgrabim, poput tigra, život nije dečja igra...”

9 comments:

Anonymous said...

allstate car insurance
car insurance
car insurance quote online uk
rental car insurance
buy car insurance
budget car insurance
car insurance n
cheap car insurance for young driver
compare car insurance quote
cheap car insurance online
car insurance quote
diamond car insurance
usaa car insurance
progressive car insurance
online auto insurance quote
compare car insurance rate
car insurance quote uk
admiral car insurance
cheap car insurance uk
cheap car insurance rate
car insurance coverage
car insurance ny
car insurance uk
auto cheap insurance
car insurance chicago
car insurance coverage
car insurance in new jersey
car insurance n
progressive car insurance quote
diamond car insurance

http://cheap-car-insurance.quickfreehost.com

Random Keyword: :)
free online car insurance quote

Anonymous said...

I couldn't refrain from commenting. Well written!

Also visit my homepage: kochrezepte zum abnehmen

Anonymous said...

Simply wish to say your article is as amazing.
The clarity in your post is just great and i could assume
you're an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

Here is my homepage - buchhalter

Anonymous said...

Very great post. I simply stumbled upon your weblog and wished to mention that I have
really enjoyed browsing your weblog posts. In any case
I will be subscribing on your feed and I'm hoping you write once more soon!

my homepage :: Traditionelle Thai Massage Wiesbaden

Anonymous said...

When I initially commented I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are
added- checkbox and now every time a comment
is added I receive 4 emails with the exact same comment.

Is there a means you are able to remove me from that service?

Thanks a lot!

Visit my page; wordpress theme design

Anonymous said...

Greetings from Los angeles! I'm bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can't wait to take a look when I get home.
I'm surprised at how fast your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .

. Anyways, superb blog!

Feel free to surf to my blog ... wordpress video kurs
my page: wordpress video theme

Anonymous said...

This is my first time go to see at here and i am truly impressed to read everthing at one place.



Feel free to visit my webpage ... no carb low carb foods

Anonymous said...

Incredible quest there. What happened after? Good luck!


Also visit my homepage low carb nutella

Anonymous said...

buy valium valium use in pregnancy - diazepam valium to buy